Zo zie je weer hoe we bedonderd worden. Het is allemaal leugens en bedrog, maar daar mag je niks over zeggen want dan ben je een wappie. Nou ik ben er trots op om een wappie te zijn. Ik doorzie de leugen en jullie ook gelukkig.
                                                                                           Open wat vaker je URL balk en kom dagelijks langs bij Roberto’s World
Enschede werd wereldnieuws, door een ziekenhuis dat (niet) bekogeld werd

ENSCHEDE – De tumultueuze zondagavond in Enschede waarbij rellende jongeren in het kader van een ‘vrijheidsmars’ de binnenstad op stelten zetten, werd overschaduwd door de belaging van ziekenhuis MST. Maar wat gebeurde daar nou eigenlijk echt?

Ze steken vuurwerk af op de Oude Markt, molesteren ruiten van een snoepwinkel, juwelier en Mexicaans afhaalrestaurant en gooien stenen op de politie: relschoppers houden zondagavond huis in Enschede. Met politiek heeft de ‘vrijheidsmars’ tegen de avondklok en andere coronamaatregelen weinig te maken. Met boosheid en agressie des te meer.

Uit het centrum gejaagd door de politie – lijnrecht tegenover de Mobiele Eenheid staat de groep van circa 150 mannen, jongens en meiden nooit – komt een deel van hen uit bij het MST. Wat daar gebeurt, wordt wereldnieuws. En dit is hoe dat kwam.

21.15 uur: Vuurwerk klinkt bij de ANWB-winkel. Er staan daar zeker honderd relschoppers. Ze trekken drie verkeerspaaltjes om, demonteren een bouwhek en plaatsen dat op de busbaan. Drie grote, grijze rolcontainers worden gebruikt als blokkade.

21.19 uur: ME’ers rijden richting de ANWB-winkel, zo’n tien relschoppers bekogelen de dienders met stenen. Nog voordat de agenten in de buurt zijn, maken ze rechtsomkeert.

21.20 uur: Opgejaagd door de politie sprint een grote groep vanaf het kruispunt richting het ziekenhuis. De ME’ers houden ter hoogte van Taco Mundo halt, verplaatsen omvergetrokken containers en vormen een linie. Iets verderop molesteert er één de slagbomen van de ziekenhuisparkeerplaats.

21.21 uur: Voor de kapsalon op de hoek bij het ziekenhuis ontploft een zwaar stuk vuurwerk. Een groep van zo’n 25 man blijft rondom de spoedpost hangen. Hun aandacht is gericht op de ME verderop in de straat.

21.23 uur: Vanuit de aangrenzende Beltstraat voegt een andere groep zich rennend bij hen, ze worden gevolgd door een politiebus. Alle relschoppers vluchten de Borneostraat in. Het politiebusje blijft ter hoogte van de ingang van de spoedpost staan.

21.24 uur: Een andere groep ME’ers, die even daarvoor het Van Heekplein schoongeveegd heeft, sluit aan bij de ME’ers bij Taco Mundo. Gezamenlijk schermen zij de weg naar de ondergrondse parkeergarage en de stad af.

21.34 uur: Na tien minuten van relatieve rust – de relschoppers zijn al even weg bij het ziekenhuis, er klinkt geen vuurwerk meer – maakt de ME rechtsomkeert.

Waar de onrust op straat afneemt, neemt die online toe. Vooral een Snapchat-video gaat als een lopend vuurtje rond. De begeleidende tekst? ‘Ramen van het ziekenhuis ingooien, kaulo (Surinaams voor poepgat, straattaal voor ‘heel erg’, red.) trieste mensen.’

Op de beelden is dat ingooien van ramen niet te zien, maar het is voor velen genoeg om het te geloven. Het eerste bericht erover op Twitter komt om 22.12 uur, het Snapchat-filmpje volgt een half uur later, en dan gaat het los. De een huilt van binnen, de ander spreekt over een daad van terreur, en de verantwoordelijke ‘idioten’ (een van de nettere omschrijvingen) moeten in een kamp worden gezet, of een kogel krijgen.

https://images0.persgroep.net/rcs/_PUslqY5yVIWcO3i3VPjUTBgOFM/diocontent/181568239/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.8&desiredformat=webp

23.05 uur: Deze krant belt met het MST. Een woordvoerder laat weten dat werd geprobeerd om ruiten in te gooien, maar dat dit niet is gelukt. Een deel van het personeel is geschrokken. Onder de kop ‘Ziekenhuis MST belaagd door relschoppers, personeel was ongerust’ komt het op Tubantia.nl.

23.20 uur: De verslaggever van deze krant gaat ter plekke kijken, maarer is geen mens op straat, rondom het ziekenhuis ligt geen steen, op geen van de ruiten zit ook maar een krasje. ‘Ik vind het vreemd’, appt hij collega’s.

23.26 uur: In vele steden heeft de politie de handen vol aan relschoppers, maar de onrust rondom MST wordt landelijk nieuws. ‘Rellen in zeker tien gemeenten, ziekenhuis in Enschede bekogeld’, meldt de NOS.

23.44 uur: De politie voelt zich genoodzaakt op de ophef te reageren. ‘Online circuleert een filmpje dat de indruk wekt dat eerder op de avond een ruit van het ziekenhuis sneuvelt. Dat klopt niet. Er zijn geen ruiten gesneuveld van het ziekenhuis’, tweet de politie Overijssel.

00.12 uur: Jan den Boon, lid van de raad van bestuur van het MST, ontkracht tegenover deze krant dat er vuurwerk naar binnen is gegooid. Ook zegt hij dat er geen angst heeft geheerst. Wel spreekt Den Boon van duidelijke agressie richting MST: ‘Zoals de winkels zijn belaagd, zo is het ziekenhuis belaagd. Doelgerichter is het denk ik niet geweest.’ De sfeer was zo intimiderend – het was de tijd van de wisseling van de wacht, een deel van het personeel durfde niet naar binnen of buiten – dat er contact met de politie werd gezocht.

Volgende dag

Wie de volgende ochtend de radio of televisie aan zet, kan niet om de belaging van het Enschedese ziekenhuis heen. Bestuurder Sophia de Rooij vertelt bij de NOS dat ze het onbegrijpelijk vindt dat ‘mensen ’s morgens opstaan en bedenken dat ze ’s avonds een ziekenhuis gaan aanvallen’, RTL Nieuws citeert een woordvoerder die zegt dat ‘mensen probeerden met stenen de ruiten kapot te gooien. Gelukkig is dat niet gelukt.’

Ook premier Mark Rutte is fel. Hij noemt het ontoelaatbaar dat ‘idioten’ een ziekenhuis hebben belaagd met stenen. „Die mensen werken zich het snot voor de ogen om mensen gezond te houden”, aldus de premier. De lokale VVD laat bij monde van Malkis Jajan weten dat het ziekenhuis ‘liefst vandaag nog’ 24 uur per dag beveiligd moet worden. Desnoods moet het leger maar worden ingezet.

BBC

Maar zijn er wel stenen gegooid? Op het moment dat het MST wereldnieuws wordt – de BBC heeft het over ‘Enschede, where young men threw stones at a hospital’ – is er nog geen beeld dat dat gegeven bewijst. De politie meldt ’s middags in een persbericht dat ‘de agressie van de groep’ zich tegen het ziekenhuis keerde, dat er in totaal 21 mensen zijn aangehouden, waarvan slechts een voor openlijke geweldpleging, maar meldt niets over stenen.

Het MST zelf schrijft, als de gemoederen wat bedaard zijn, dat ‘demonstranten niet doelbewust richting het ziekenhuis zijn gegaan’ en er ‘geen schade aan het gebouw of de ruiten aangericht’ is. Wel zijn de slagbomen van spoedpost en de parkeerplaats, op zo’n 50 meter van het gebouw, afgebroken.

Mager ventje

Dat laatste zag Evert Romijn voor zijn ogen gebeuren. Vanaf het balkon op de eerste verdieping van het appartementencomplex van zijn vriendin Barbara Strijker, pal naast het ziekenhuis, stond hij eerste rij. „Het was een mager ventje”, zegt hij over de slagboomsloper. „Hij begon eraan te trekken en had hem er zo af. Toen sloopte hij die andere ook.”

Het gescheld met kanker, de Cobra die vlak voor hem ontplofte; het was intimiderend. „Ik kan me heel goed voorstellen dat het ziekenhuispersoneel het als bedreigend heeft ervaren”, zegt hij. „Maar volgens mij kwamen ze niet bewust hierheen. Je hoorde ze ook overleggen. Ze wilden terug naar de markt.”

Op beelden die een buurtbewoonster maakte vanaf de vierde verdieping is goed te zien dat de aandacht van de capuchonpubers gericht is op de ME. En niet op het ziekenhuis. Op geen enkel moment in de drie minuten durende opname vliegt er een steen door de lucht. „Rond half twaalf (twee uur later, red.) heb ik de hond uitgelaten, ik heb geen baksteen gezien.”

Bulgarije

Twee balkons daaronder zagen studenten Boris Belchev en Plumen Bozov uit Bulgarije en Giuseppe Dilorenzo uit Italië hetzelfde. Ja, er klonk geschreeuw. Maar onder de indruk waren ze niet. „We zijn wel gekker gewend”, zegt Plumen lachend. „Het leek alsof ze het voor de lol deden. Als ze (demonstranten, red) in Bulgarije de politie zien, gaan ze de confrontatie aan. Hier renden ze bang weg.”

De groep had het ‘absoluut niet’ gemunt op het ziekenhuis, zeggen ze. Dat ze in die dagen erna berichten lazen over een ‘attack’; ze hebben er met zijn drieën om gelachen. „Als ze daar echt iets kapot hadden willen maken, had het gekund. Ze hebben het ziekenhuis niet aangevallen. Ze hebben het niet eens aangeraakt. Ze deden niets, ze stonden daar maar.”

Hoe zit dat nu? Wat is er precies gebeurd? Na het bekijken van de bewakingsbeelden – rondom het MST hangen overal camera’s – moet het ziekenhuis dat weten. Deze krant vraagt om een gesprek met bestuurder Sophia de Rooij, die maandag hierover de media te woord stond, maar krijgt te horen dat zij er sinds dinsdag niet meer werkt: haar vertrek was al aangekondigd, ze wordt bestuurder van een ziekenhuis in Amsterdam.

Jan den Boon, lid van de raad van bestuur, die zondagavond de intimiderende sfeer rond het ziekenhuis ‘vreselijk’ noemde, ‘wil niet terugblikken’, laat MST-woordvoerder Ida Gerda Emmens weten. De vragen over het gooien van stenen – Is dat gebeurd? Waar? En hoeveel? – verwijst ze door naar de politie.

De politie laat weten dat het onderzoek nog volop loopt en dat vragen over de belaging van het ziekenhuis op dit moment niet worden beantwoord.

BRON :www.tubantia.nl

4.5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar jouw mening. Laat je een reactie achter?x
()
x