Wappie mag niet meer, dat schijnt beledigend te zijn. Ik vind het geen belediging. Ik ben er trots op een Wappie te zijn, je mag ook complotdenker zeggen. Ik sluit me niet aan bij de mensen die het een scheldwoord vinden. En complotdenker zegt zelf al wat je bent. Als er geen complot is kun je geen complotdenker zijn. Zolang er complotten zijn, zijn er mensen die denken,

                                                                                           Open wat vaker je URL balk en kom dagelijks langs bij Roberto’s World

                                                                                                                                                                               KIJK VERDER,

‘Laten we stoppen het woord ‘wappie’ rond te strooien’

Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: wappies

De coronacrisis verdeelt Nederland in twee kampen. Aan de ene kant de Brave Burgers die zich aan de regels houden, aan de andere kant de ‘Coronaso’s’, die zich er niets van aantrekken. Vaccinatiejuichers tegenover antivaxers. Weldenkenden aan de ene kant, complotgekkies aan de andere. De mainstream media versus vrijheidsstrijders. En, steeds vaker: normalo’s tegenover ‘wappies’.

Het woord ‘wappies’ wordt momenteel gretig gebruikt, door kranten en op tv, op sociale media, en zelfs in de Tweede Kamer, waar nota bene onze premier onlangs een collega-politicus verweet ‘in het kamp van de wappies’ te zitten. Het woord – oorspronkelijk gebruikt voor iemand die ‘hard gaat’ op een rave – is inmiddels totaal ingeburgerd. Het heeft zelfs iets schattigs: het doet denken aan de donzige poppetjes die ooit bij die grote kruidenier werden uitgegeven om kinderen hun ouders te laten aansporen meer boodschappen te kopen.

https://images0.persgroep.net/rcs/0epbfdhAUbZ4i1jzanxN3L-Ef3k/diocontent/179335699/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.8&desiredformat=webp

Superieur

Het gebruik van ‘wappie’ is echter niet onschuldig. Wanneer je iemand uitmaakt voor een wappie, plaats je hem of haar namelijk buiten het gesprek. Je zegt ermee: het maakt me niet uit wat jij denkt, want ik heb bij voorbaat besloten dat mijn denkbeelden superieur zijn aan die van jou, en dat niets van wat jij zegt van waarde kan zijn. Jij hebt geen andere mening, je bent gewoon een idioot! Sterker nog: door je in het ‘kamp van de wappies’ te plaatsen, hoef ik jou niet meer te zien als volwaardig medemens. Je bent minderwaardig, jij wappie.

We moeten stoppen afwijkende meningen meteen af te doen als idioot. Kritisch zijn over een avondklok of winkelsluiting maakt iemand geen wappie. Wantrouwen jegens een nieuw vaccin maakt iemand geen wappie. Moeite hebben met een mondkapjesplicht maakt iemand geen wappie. Zelfs het idee ‘dat het allemaal wel meevalt’ maakt iemand geen wappie. Dat iemand een andere mening is toegedaan dan jij, is soms lastig. Het maakt hem of haar echter niet gek en geen onmens.

Dat iemand een andere mening is toegedaan dan jij, is soms lastig. Het maakt hem of haar echter niet gek en geen onmens

Laten we stoppen het woord ‘wappie’ rond te strooien. Het getuigt niet van respect, en is bovendien nogal kinderachtig. Het verdeelt, in plaats van te verenigen. Het nationale gesprek rond corona behoeft geen schoolpleingedrag, ook niet in verkiezingstijd. Laten we elkaar – ook al verschillen we stevig van mening – als volwassenen blijven benaderen: binnen je eigen kring, op het werk, op tv en de ‘socials’, en ja, ook in de Tweede Kamer. Laten we het woord ‘wappie’ dan ook weer uitsluitend gebruiken waarvoor het ooit bedoeld was: om iemand aan te duiden die op een festival volledig uit zijn plaat gaat.

BRON: AD

5 1 stem
Artikelbeoordeling
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar jouw mening. Laat je een reactie achter?x
()
x