Iedere keer wordt de volgorde in de lijst veranderd. De ouderen en kwetsbaren zouden de eersten zijn, maar de allereerste was iemand uit de zorg en daarna volgden er meer. Daarna kwamen de ouderen die thuis woonden en mobiel waren. En dan natuurlijk de aller oudsten het eerst en dan aflopend in leeftijd. Nu worden de obees op de lijst gezet in allerlei leeftijdscathegorieën. Tussendoor zijn ook de geestelijk gehandicapten aan de beurt geweest en nu de down syndroom mensen. Zijn de down syndroom mensen dan kwetsbaarder? Wat ze de volgende keer weer aan de volgorde kunnen en willen veranderen, we zullen het zien. Halsema wil de jongeren meer vrijheden gaan geven, omdat die er psychisch aan onderdoor gaan. Zou daar de spuit als oplossing geboden gaan worden?

 

                                                                                          Open wat vaker je URL balk en kom dagelijks langs bij Roberto’s World

 

                                                                                                                                                                              KIJK VERDER,

Mensen die morbide obees zijn, ofwel een BMI van 40 of hoger hebben, krijgen voorrang bij de COVID-19-vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin. Ook mensen met het syndroom van Down en mensen die moeilijk kunnen ademhalen krijgen voorrang, zo bevestigt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport donderdag aan NU.nl na berichtgeving van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en het Brabants Dagblad.

De reden dat mensen met zwaar overgewicht eerder worden ingeënt, is dat zij als gevolg van hun gewicht meer risico lopen bij een coronabesmetting.

Zo bleek vorig jaar in maart, tijdens de eerste coronagolf, dat 80 procent van alle Nederlandse COVID-19-patiënten die op de intensive care werden behandeld overgewicht had.

De Gezondheidsraad adviseerde onlangs dat mensen die jonger dan 65 jaar zijn, ingeënt moeten worden met het AstraZeneca-vaccin. Daarnaast werden drie risicogroepen aangewezen die voorrang zouden moeten krijgen: mensen met het syndroom van Down, mensen met morbide obesitas en mensen die moeilijk kunnen ademhalen door een neurologische aandoening.

Het AstraZeneca-vaccin wordt de komende weken geleverd aan huisartsenpraktijken. Deze leveringen worden vanwege de beperkte beschikbaarheid van het vaccin per regio uitgevoerd. Zeeland krijgt als eerste regio het vaccin geleverd.

Ongeveer 100.000 mensen met morbide obesitas

Nederland telde in 2018 ongeveer 100.000 volwassenen met morbide obesitas en naar schatting 13.000 personen met het syndroom van Down. Het is onbekend hoeveel mensen last hebben van hun ademhaling door een neurologische aandoening.

Omdat het AstraZeneca-vaccin maar beperkt beschikbaar is, zijn de risicogroepen niet overal tegelijk aan de beurt; de inenting gaat per regio.

“Het RIVM bepaalt op basis van een aantal criteria in welke volgorde de regio’s worden beleverd. Wat vaststaat, is dat de eerste leveringen naar alle huisartsenpraktijken in Zeeland zullen gaan”, aldus de LHV.

BRON: nu.nl

5 1 stem
Artikelbeoordeling
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar jouw mening. Laat je een reactie achter?x
()
x