Ze verzinnen met de dag weer iets nieuws om over te ouwehoeren in de kamer. Nu dit weer: iedereen elke maand testen? Wat een geld verspilling en de eventuele start daarmee is maart 2021 ongeveer, dan is de derde “piek” alweer voorbij.

Dit onzinnige uit de lucht gegrepen verzinsel levert alleen maar weer een zooitje “schijnveiligheid” op. Vandaag negatief getest, overmorgen positief getest net nu je bij je kwetsbare grootouders op bezoek bent geweest. Zou er iets meer achter zitten? Ze willen iedereen ingeënt hebben dus zoveel mogelijk mensen positief testen. Dit kan op meerdere manieren, een van de manieren is via de neus. Maar waarom moet dat stokje zo diep? Als er überhaupt iets in je neus zou zitten zit het toch ook vooraan in je neus? Anders is het toch moeilijk om mensen te besmetten.

Open daarom dus wat vaker je URL balk en ga dagelijks even langs bij www.ministerievanverzet.nl voor een frisse kijk op de dag en een dosis open en eerlijk nieuws: van het volk, voor het volk

LEES VERDER,

Corona-schijnveiligheid
Iedere maand een corona test? Dit zijn de risico’s

Hugo de Jonge wil dat iedereen zich vanaf maart maandelijks kan laten testen. Maar er waren toch bezwaren tegen dat testen zonder klachten?

https://akm-img-a-in.tosshub.com/indiatoday/images/story/202006/Swab_Chennai_Child_PTI06-06-20-647x363.jpeg?s2OzHwk.B5zVXH8mZKjU2vtOZ5OBlk3j

Massaal testen: de een ziet het als de mogelijkheid weer meer mogelijk te maken, de ander ziet vooral risico’s. Toch wil minister Hugo de Jonge van volksgezondheid naar een samenleving waarin iedere Nederlander zich ongeveer een keer per maand kan laten testen op corona, ook zonder klachten. De Jonge denkt dat daarvoor maandelijks 10 miljoen test nodig zijn, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Het Outbreak Management Team (OMT) moet nog met een advies komen over het plan om massaal preventief te testen, maar dat heeft De Jonge niet afgewacht. In het verleden lieten onder anderen Jaap van Dissel van het RIVM, Omt-lid en arts-microbioloog Marc Bonten en GGD-voorzitter André Rouvoet zich kritisch uit over het testen van mensen zonder klachten. Van Dissel noemde preventief testen in februari in NRC ‘niet doelmatig’. “De vraag is of je daar je mankracht en middelen aan wil besteden.”

Op dit moment kunnen mensen zonder klachten zich niet laten testen, behalve in een commerciële teststraat. De Jonge wil in drie stappen het aantal tests opschroeven. In december kunnen mensen die een melding krijgen via de app Corona Melder of opduiken in het bron- en contactonderzoek, zich laten testen, ook als ze zelf geen klachten hebben. Dat gebeurt op dag vijf na hun laatste contact met iemand die corona heeft. Na half januari hoopt De Jonge ook reizigers uit het buitenland te gaan testen, op dag vijf na hun terugkeer.

Vanaf maart wil De Jonge naar de situatie dat iedereen zich maandelijks kan laten testen. Er zijn dan in de teststraten 175.000 tests per dag nodig. Dat is niet genoeg: De Jonge streeft naar het dubbele.

Daarom wil hij dat werkgevers in de zorg, onderwijs en kinderopvang zelf hun medewerkers kunnen laten testen via snel tests. Ondernemers kunnen hun klanten testen. En er zou een thuistest op de markt moeten zijn. Met een negatieve test zou je dan toegang kunnen krijgen tot evenementen. De Jonge hoopt erop dat snel tests de komende maanden betrouwbaar genoeg blijken voor gebruik bij mensen zonder klachten.

Baat het niet, dan schaadt het wel

Een van de belangrijkste bezwaren tegen testen zonder klachten: een test geeft schijnveiligheid. Iemand zonder klachten die vandaag negatief test, kan morgen of overmorgen alsnog positief blijken.

“Baat het niet, dan schaadt het wel”, zei Rouvoet daarover eerder in Trouw.  Hij vreesde toen dat mensen een negatieve test gebruiken als legitimatie om zich niet aan de maatregelen te houden. Stel dat mensen na een test de verjaardag vieren van een kwetsbare opa en oma, of zich niet houden aan de anderhalve meter regel. Dan zou massaal testen juist kunnen bijdragen aan verspreiding van het virus.

Een ander nadeel: als je massaal laat testen, neemt ook het aantal mensen toe dat ten onrechte positief test, en dus ten onrechte in quarantaine moet. Zeker in periodes dat weinig mensen daadwerkelijk corona hebben – en hopelijk zitten we dit voorjaar weer op dat lage niveau – zal de groep fout-positieve uitslagen relatief groot worden.

Marc Bonten reageerde in september op een artikel in NRC over die fout-positieven. “Uitstekend uitgelegd wat de consequenties zijn van testen zonder symptomen. Niet doen!”, schreef hij op Twitter.

Bron: De Trouw

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Freek de Lange
Freek de Lange(@freek)
21 november 2020 16:12

Compleet gestoord die Romeo’s in Den Haag. Hugo de verschrikkelijke moet zich zelf laten testen op cellen tekort, heeft ze echt niet meer op een rijtje in zijn bovenkamer

Oud Kaasje
Oud Kaasje(@oudkaasje)
22 november 2020 10:56

Niet normaal wat ze allemaal verzinnen en er doorheen drukken om het een worst case scenario te laten lijken.

2
0
We zijn benieuwd naar jouw mening. Laat je een reactie achter?x
()
x