Koopmans was even uit beeld, die mocht de oorsprong van het virus onderzoeken. Dan denk je dat ze het daar wel druk mee heeft, maar publiciteit is nooit weg. Dus ze is er weer en haar uitspraken zijn tenenkrommend. Kinderen vanaf 12 jaar vaccineren en niet voor hun veiligheid, maar omdat ze bijdragen aan de verspreiding. En wel handig om zo nog meer vaccins te kunnen slijten. Het aantal kinderen onder de 18 is 3,5 miljoen dat is een behoorlijk aantal. Je moet qua uitroeiingsaantal wel het quotum halen, dus neem ook nog maar een aantal gezonde kinderen mee in het plaatje.

                                                                                          Open wat vaker je URL balk en kom dagelijks langs bij Roberto’s World

                                                                                                                                                                               KIJK VERDER,

Koopmans: ‘Vaccineren kinderen serieus overwegen’

“We moeten onderzoeken wat het effect zou zijn van het vaccineren van kinderen vanaf twaalf tegen corona”, zegt hoogleraar Virologie Marion Koopmans in de podcast Virusfeiten.

Virusfeiten: Moeten we kinderen gaan vaccineren?

Voordat de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten opstaken, dacht men dat 60 tot 70 procent van de bevolking gevaccineerd moest worden om ‘collectieve immuniteit’ te bereiken. In Israël gaat men er al vanuit dat 80 tot 90 procent van de bevolking ingeënt moet worden. Volgens Marion Koopmans zou dat percentage mogelijk ook voor Nederland gaan gelden. “Dat is de consequentie van een besmettelijkere variant. Dan moet je meer vaccineren om hetzelfde doel te bereiken.”

Kinderen

Op dit moment worden alleen volwassenen vanaf 18 jaar meegenomen in de vaccinatiestrategie. “Als je het volle effect zou willen bereiken moeten we ook gaan kijken naar de mogelijkheid van het vaccineren van oudere kinderen,” zegt Koopmans. “Vooral bij middelbare schoolkinderen lijkt het effect van het virus vergelijkbaar met dat bij volwassenen. In die leeftijdsgroep zie je relatief veel positieve gevallen. We moeten dus onderzoeken of het zinvol zou zijn om hen ook in te enten.”

“We hebben ruim 3,5 miljoen kinderen onder de 18. Dat is een relatief grote groep als je een collectieve immuniteit van 90 procent wilt bereiken,” zegt intensivist Diederik Gommers.

Trials

Er is nog weinig bekend over het vaccineren tegen Covid bij kinderen. Er zijn wel al trials begonnen in de Verenigde Staten waarbij dat effect wordt onderzocht.

Volgens Koopmans is de vraag vooral wat het effect van een vaccin is op de verspreiding van Covid. “Kinderen hebben veel minder last van Covid, en staan dus zeker niet vooraan in de rij voor vaccinatie. Maar ze dragen wel bij aan verspreiding, zeker de oudere kinderen. Als blijkt dat vaccins ook een dempend effect hebben op de verspreiding van het virus is dat een belangrijk nieuw argument om te vaccineren. Als we door het vaccineren van jongeren vanaf 12 jaar kunnen bijdragen aan dat dempend effect, moeten we dit echt serieus gaan overwegen.”

Lansingerland

Uit het grootschalige testonderzoek in de gemeente Lansingerland blijkt dat de Britse variant van het coronavirus zich iets makkelijker lijkt te verspreiden dan de ‘gewone’ variant. Koopmans was namens het Erasmus MC betrokken bij het onderzoek. Doordat deze basisschool snel heeft ingegrepen en vervroegd met kerstvakantie is gegaan is de verspreiding snel gedempt. “Dat is goed nieuws,” vertelt Koopmans, “want dat betekent dat de verspreiding door strenge maatregelen is te stuiten.”

Ook in Lansingerland speelden kinderen ene rol. Koopmans: “We hebben in het onderzoek wel gezien dat kinderen deze nieuwe variant vaker dan normaal binnenbrengen. Het beeld blijft dat kinderen over de hele linie mildere klachten hebben dan volwassenen, maar als kinderen de Britse variant oplopen zijn ze wel besmettelijker dan bij de ‘gewone’ variant. Dat zou kunnen komen omdat ze ook vaker milde klachten hebben door de Britse variant.”

Ouders

Volgens Gommers laat dit onderzoek zien dat ouders nog beter moeten letten op de symptomen van het virus bij hun kinderen. “We vragen nu echt anders gedrag. Als ik ouder zou zijn van een jonger kind zou ik echt beter gaan letten op signalen als snotteren en hoesten. Houd kinderen vervolgens ook echt thuis als ze klachten hebben want anders moet de hele klas in quarantaine bij 1 positief kind.”

 

 

BRON: NPO radio

5 1 stem
Artikelbeoordeling
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar jouw mening. Laat je een reactie achter?x
()
x