Dat er door een handje vol zeer rijke mensen nog meer geld verdient gaat worden met de komende vaccinaties is de meeste van ons wel duidelijk. Maar waarom al die geheimzinnigheid als het “juist” om de wereldgezondheid gaat. Dit zou toch iets zijn wat ons allemaal aangaat. Per slot van rekening zijn wij toch degenen die het uiteindelijk betalen en niet de regering zoals ze ons willen doen laten geloven. Dat er koste nog moeite gespaard wordt om de bevolking in te enten tegen het corona-virus blijkt de laatste weken wel uit twee eerder geplaatste artikelen.

Het tempo van berichten m.b.t. het vaccinatieprogramma en het daadwerkelijk vaccineren volgen elkaar in rap tempo op. Dat er iets niet in de haak is zullen velen van ons aanvoelen maar helaas velen ook niet. Een logisch denkend mens wil toch weten waar je mee bewerkt (ingeënt) wordt lijkt mij of vertrouw je blindelings op de barbaren die je “nu” nog net niet ertoe dwingen je te laten vaccineren. Kan niet anders dat de volgende stap, het verplichten van een vaccinatie paspoort is. Er zullen en gaan zeker belemmeringen komen voor de mensen die zich niet laten vaccineren, daar kan je de klok op gelijk zetten.

Hieronder een overzicht van wat de gemiddelde vaccinatie kosten anno 2020, er gaan bakken geld in om!

Dat de vaccins geld kosten is een feit, nu nog afwachten wat de werkelijke prijs gaat zijn voor een corona vaccinatie. Dat wordt pas publiekelijk gemaakt als de shovels met bakken geld al in de garages staan..!

Wanneer stopt deze madness?

Open daarom dus wat vaker je URL balk en ga dagelijks even langs bij www.ministerievanverzet.nl voor een frisse kijk op de dag en een dosis open en eerlijk nieuws: van het volk, voor het volk

LEES VERDER,

De rijke landen zijn massaal geld aan het pompen in coronavaccins. 

Vraag is of ze niet bezig zijn te veel te betalen aan bedrijven die ze nog volop aan het ontwikkelen zijn. Zeker omdat er veel mist hangt rond  de afspraken tussen overheden en bedrijven

Deze week was de Europese Commissie toe aan de afsluiting van haar vijfde aankoopovereenkomst. Daardoor staat de teller nu op 1,2 miljard vaccins die verdeeld kunnen worden onder de EU-lidstaten. Kunnen, want het blijft afwachten welke van die kandidaat-coronavaccins goed genoeg bevonden zullen worden door het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA). Van de vijf kandidaat-vaccins is er tot nu toe nog maar één – Pfizer/BioNTech – dat inzage heeft gegeven in de eerste resultaten van zijn grootschalige tests.

Hebben we al zicht op de bestellingen voor de EU-lidstaten, dan blijft het nog gissen naar de aankoopprijzen die werden afgesproken met de vaccinbedrijven. De Europese Commissie weigert daarover te communiceren, zo stelde European Corporate Observatory vast.

De ngo kreeg vorige week nul op het rekest op haar vraag om cruciale informatie over die deals, zoals de prijs voor de vaccins, bekend te maken. De Europese Commissie vindt het blijkbaar niet in het algemeen belang dat we dit weten, stelt Olivier Hoedeman van European Corporate Observatory. Hij vindt dat de Europese Commissie zich plooit naar de vaccinbedrijven die er geen baat bij hebben dat bekend wordt gemaakt tegen welke prijs ze coronavaccins in Europa willen verkopen. Omdat dat hun onderhandelingspositie verzwakt tegenover andere overheden die zwaar onder druk staan om op korte termijn een deal te maken over de levering ervan.

Grote prijsverschillen

Weten we dan helemaal niet ­hoeveel de vaccins gaan kosten?

U en ik gaan er alvast niets van merken. De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid heeft deze week immers beslist dat de vaccinatie gratis zal zijn. Maar dat betekent nog niet dat er voor de overheid geen prijskaartje aan de coronavaccins hangt. Het ziet er bovendien naar uit dat het kostenplaatje sterk uiteen kan lopen naargelang welke vaccins toegelaten zullen worden in Europa. Want er circuleren heel uiteenlopende bedragen over wat de vaccinbedrijven zullen aanrekenen. Van 3 tot 4 euro voor het goedkoopste tot iets meer dan 30 euro per dosis voor het duurste kandidaat-vaccin. Het zijn cijfers die ofwel afkomstig zijn van de vaccinbedrijven zelf, afgeleid zijn uit de informatie van contracten die de bedrijven al hebben afgesloten of die gebaseerd zijn op vaak anonieme bronnen bij de overheid die weet hebben van de deals. ‘Die zeer uiteenlopende prijzen verwonderen me wel’, zegt Julien Brabants, voormalig topman van GSK Pharma in België. Het Britse geneesmiddelenconcern GSK is een van ’s werelds grootste vaccin­-bedrijven.

Maar ook al circuleren er al heel wat bedragen, dan nog blijft het koffiedik kijken hoeveel de vaccinatie tegen het corona-virus echt zal kosten. ‘De prijzen die circuleren, zoals de 3 à 4 euro voor het vaccin van AstraZeneca, zijn redelijk en zelfs goedkoop. Maar wat als een goedkoop vaccin slechts korte tijd bescherming biedt en de vaccinatie geregeld herhaald moet worden?’, zegt Jaume Vidal van Health Action International, een ngo die streeft naar betaalbare geneesmiddelen wereldwijd.

De Europese Commissie lijkt alvast zeer op haar hoede om afspraken te maken met ‘duurdere’ vaccinontwikkelaars. Zo stak de topman van het Amerikaanse biotech bedrijf Moderna zijn ongenoegen deze week amper onder stoelen of banken omdat een voorlopige overeenkomst met de Europese Commissie van eind augustus over de levering van in totaal 160 miljoen vaccins in twee golven, nog altijd niet definitief is afgeklopt. Hij waarschuwde Europa zelfs dat het de dosissen gaat mislopen als het nog lang aarzelt om een definitieve overeenkomt te sluiten.

Geen winst

Of de topman van Moderna zijn eigen bedrijf, maar ook de andere vaccinontwikkelaars, een dienst bewijst met die aanpak, is de vraag. De farma-industrie doet er sinds de uitbraak van de pandemie alles aan om aan te tonen dat geen moeite hen te veel is om de wereld te verlossen van het virus. Inclusief garanties dat ze de grote nood aan een vaccin niet zullen misbruiken om die met grote winstmarges te gaan verkopen. Bedrijven zoals het Britse AstraZeneca en het Amerikaanse concern Johnson&Johnson, waar de Belg Paul Stoffels de eindverantwoordelijkheid draagt voor het onderzoek en de ontwikkeling van het coronavaccin, verzekeren dat zolang de pandemie woedt, hun vaccin zonder enige winst verkocht zal worden.

Maar een ngo zoals Artsen Zonder Grenzen verheelt niet zeer op haar hoede te zijn voor dergelijke beloften. Zo stelt AstraZeneca dat het zelf wel zal uitmaken wanneer de pandemie voorbij is, vertelt Dimitri Eynikel, beleidsmedewerker toegang tot geneesmiddelen bij Artsen Zonder Grenzen.

Veel overheidsgeld

Het is ook moeilijk in te schatten hoe zwaar het engagement is dat ze geen winst maken op de coronavaccins, vervolgt Eynikel. Zo zijn de onderzoeks- en ontwikkelingskosten en de productiekosten voor om het even welk geneesmiddel en vaccin een goed bewaard geheim in de farma-industrie.

Bovendien wordt er momenteel heel wat overheidsgeld gebruikt om coronavaccins te ontwikkelen, te testen en zelfs te produceren. Vooral de Verenigde Staten hebben heel wat geld vrijgemaakt.

Volgens de website van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid is er al voor 10,6 miljard dollar toegezegd aan vaccinontwikkelaars. De meeste zitten momenteel in de kopgroep van de race naar het vaccin. Het geld is bestemd voor de financiering van onderzoek en ontwikkeling, de grootschalige testcampagnes en de productie van zes kandidaat corona­-vaccins.

Ook buiten de VS worden de bedrijven die coronavaccins ontwikkelen, financieel geholpen door de overheid. Internationale organisaties zoals Cepi en nationale overheden hebben ook al geld uitgetrokken om ontwikkelaars van coronavaccins financieel te onder­steu­nen. De Duitse overheid kondigde de voorbije maanden aan dat ze 300 miljoen euro over heeft voor een participatie in CureVac en nog eens 252 miljoen subsidies heeft gereserveerd voor de ontwikkeling van een coronavaccin. Ook het andere Duitse biotechnologiebedrijf BioNTech, dat samen met het Amerikaanse Pfizer een vaccin in de maak heeft, kan rekenen op 375 miljoen euro Duitse overheidssubsidies. Andere vaccinontwikkelaars zoals Moderna en AstraZeneca werken dan weer samen met onderzoeksinstellingen die gefinan­cierd worden door de overheid.

Met dubbel krijt?

Een van de grote vragen is of de overheden wereldwijd niet op weg zijn om “bewust” meerdere keren te betalen voor de coronavaccins, stelt Dimitri Eynikel. ‘We gaan het alleen kunnen weten wanneer de vaccinbedrijven bereid zijn om in hun rekeningen te laten kijken. Zodat er ook een zicht komt op de kostprijs en de winstmarge.’

Voor Eynikel is het dan ook hoogdringend dat er zicht komt op de afspraken die de Europese Commissie tot nu toe heeft gemaakt met vijf vaccinbedrijven.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Freek de Lange
Freek de Lange(@freek)
21 november 2020 15:59

Ze doen maar wat richting ons, maar de achterkamertjes rekenen wel door hoor met name hoe ze er zelf beter van gaan worden!

marian kipping
marian kipping(@pietjepuk)
21 november 2020 16:01

alles draait om geld en om de mensheid te minimaliseren en niet te vergeten MACHT

C Line
C Line(@cline)
21 november 2020 18:11

Ware cijfers zullen we wellicht over deze corona vaccinaties nooit krijgen gezien dit decennia onder de loep blijft liggen

Oud Kaasje
Oud Kaasje(@oudkaasje)
22 november 2020 10:58

Macht met het daarbij behorende geld in overvloed is wat deze monsters als drijfveer hebben. Zieke geesten als je zoiets op de totale wereldbevolking wilt doordrukken

5
0
We zijn benieuwd naar jouw mening. Laat je een reactie achter?x
()
x