Wat is homeopathie?

Homeopathie is een geneeskunde waarbij het zelfherstellend vermogen van het lichaam geprikkeld en geactiveerd wordt. Het principe van homeopathische geneeskunde is dat iemand van een aandoening of ziekte kan worden genezen, door het toedienen van een homeopathisch geneesmiddel, dat bij een gezond mens dezelfde symptomen oproept als de betreffende aandoening of ziekte.

Homeopathie is een holistische geneeswijze, wat betekent dat de mens als geheel centraal staat. Als lichaam en geest niet in evenwicht zijn, kan een mens kwalen krijgen of ziek worden. Het belang is dan ook om niet alleen de symptomen te onderdrukken, maar het evenwicht te herstellen.

Homeopathische geneesmiddelen zijn mild, veilig en onschadelijk voor lever en nieren. Ze vormen geen belasting voor het milieu en worden niet op dieren getest. Daarmee is homeopathie een zeer duurzame en natuurlijke geneeswijze die goed is voor mens, dier en milieu.

Samuel Hahnemann: Het gelijke met het gelijkende genezen

https://awaken.com/wp-content/uploads/2013/07/hahnemann_klein.jpg

Grondlegger homeopathie Samuel Hahnemann.

De grondlegger van de homeopathie is de Duitse arts en scheikundige Samuel Friedrich Christian Hahnemann (1755-1843). Hij introduceerde voor het eerst de naam ‘homeopathie’, afgeleid van de Griekse woorden ‘homoios’ (gelijksoortig) en ‘pathos’ (lijden). In 1796 formuleerde hij het gelijksoortigheidsprincipe, ook wel de similia wet genoemd. Dit principe houdt in dat iemand van een ziekte kan worden genezen door het toedienen van een zeer kleine hoeveelheid stof die bij een gezond mens dezelfde symptomen oproept als de betreffende ziekte. Hoe dat kan?

Uit hedendaags cel onderzoek aan de Universiteit van Utrecht* is gebleken dat een kleine dosis van een giftige stof het zelfherstellend vermogen van de cel (stimulering van verschillende specifieke hersteleiwitten) kan verhogen. Uit dat onderzoek bleek dat  hoe meer die kleine dosis van de gebruikte stof op de oorspronkelijke stof lijkt die schade aan de cel had aangebracht, hoe duidelijker dit effect was. Bij een kleine dosis van een heel andere giftige stof dan de oorspronkelijke stof die was uitgetest, trad dit effect niet op. We kunnen dus stellen dat in hedendaags wetenschappelijk fundamenteel onderzoek het similia principe, zoals door Hahnemann geformuleerd, op cel niveau is aangetoond.

Hahnemann is dan wel de grondlegger van de homeopathie zoals wij die nu kennen, maar de oorsprong van de homeopathische geneeswijze gaat veel verder terug. De Griekse arts en natuurfilosoof Empedokles, die leefde in de vijfde eeuw voor Christus, was bekend met het idee dat het gelijksoortige door het gelijksoortige genezen kan worden. De Griekse geleerde Hippocrates (460-359 voor Christus) gebruikte ook het gelijksoortigheidsprincipe: ‘similia similibus curentur’ (het gelijke met het gelijkende genezen). Hippocrates is de grondlegger van de hedendaagse artsenij en nog steeds leggen alle artsen ter wereld een eed af gebaseerd op zijn uitgangspunten. De Zwitserse arts-alchemist Paracelsus (1493-1541) onderkende eveneens dat ziekteverschijnselen door een vergiftiging met een kleine hoeveelheid van het gelijke vergif konden verdwijnen. Paracelsus gebruikte zijn verworven kennis door mineralen en plantenextracten in de geneeskunde toe te passen.

Homeopathische geneesmiddelen

http://howdoeshomeopathywork.net/wp-content/uploads/2012/11/bigstockphoto_homeopathic_medicine_788631.jpg

Melksuikerkorrels (granuli) of melksuikertabletten

Het basismateriaal van homeopathische geneesmiddelen kan bestaan uit planten of stoffen die een minerale of dierlijke oorsprong hebben. Alle middelen zijn op hun werkzaamheid getest op mensen, niet op dieren. Meestal kunnen homeopathische geneesmiddelen naast andere, reguliere geneesmiddelen gebruikt worden. Ze kunnen zelfs meehelpen om de bijwerkingen van reguliere medicijnen te verminderen. Als de homeopathische middelen eenmaal aanslaan, kan het zijn dat het gebruik van reguliere medicijnen verminderd of zelfs gestopt kan worden. Doe dit echter altijd in overleg met de arts die de medicijnen heeft voorgeschreven. Het is belangrijk dat je met je arts of klassiek homeopaat spreekt over je zorgprogramma en medicijngebruik, waardoor de behandelaar volledig op de hoogte is.

Bereiding van homeopathische geneesmiddelen

Uit het basismateriaal (van plantaardige, dierlijke of minerale oorsprong) wordt eerst een oertinctuur bereid. Deze wordt vervolgens gepotentieerd, dat wil zeggen: volgens een bepaalde methode verdund en geschud. Potentiëren gebeurt in stappen van 1 op 10 (D-potenties), 1 op 100 (C- of K-potenties) of 1 op 50.000 (LM- of Q-potenties). Achter de Latijnse naam van het geneesmiddel staat de verdunning, bijvoorbeeld Arnica D3.

Homeopathische geneesmiddelen worden in druppel-, korrel- of tabletvorm gegeven. Melksuikerkorrels (granuli) of melksuikertabletten worden daartoe in de gepotentieerde, geneeskrachtige vloeistof gedrenkt. Homeopathische druppels bevatten 50% alcohol en zijn minder geschikt voor inname door kinderen.

Hoe gaat een homeopaat te werk?

Hij wil niet alleen iets over de klacht weten waarvoor je komt, hij wil een totaal beeld krijgen van zijn patiënt. Wat voor andere ziektes heb je gehad. Wat zit er in de familie voor ziektes. Hoe voel jij je als persoon eronder, oftewel hoe sta jij in je leven. Dan kijkt hij in het repertorium welk middel het meest passend is voor jou.

Het eerste consult kan makkelijk anderhalf uur duren. Bij vervolg consulten kijkt hij of het middel is aangeslagen en krijg je een aansluitend middel of een middel wat potentieel sterker of minder sterk is.
Homeopathie als eerste hulp middel.

https://st2.depositphotos.com/1848655/5911/i/950/depositphotos_59117477-stockafbeelding-open-eerste-hulp-kit-met.jpg

Eerste hulp koffertje.

Er zijn ook homeopathisch middelen die je in kunt zetten bij een verkoudheid. Ook bij vallen met kneuzingen en blauwe plekken kun je homeopathie inzetten. Schaafwonden en lichte brandwonden zijn goed te genezen. Als je kinderen hebt is het heel fijn om wat middelen in huis te hebben. Arnica kan bv goed gebruikt worden bij blauwe plekken en kneuzingen. Het bevordert de genezing en verzacht de pijn. Zo is Calendula een ideaal middel bij schaaf wonden en verbrandingen. De wond wordt ontsmet en het herstellend vermogen wordt gestimuleerd. Zo is er nog een rots aan middelen. Ze zijn verkrijgbaar in een box met gebruiksaanwijzingen , wat waar en wanneer het ingezet kan worden. Als het grotere wonden zijn of er is sprake van een breuk dan moet je je tot een reguliere arts wenden. Bij bv een verkoudheid of hoofdpijn of andere klachten, die niet verbeteren is het raadzaam om naar een erkend homeopaat te stappen of naar een reguliere arts.

Geregistreerde geneesmiddelen

Voor alle medicijnen in Nederland geldt een strenge selectie voordat zij mogen worden verkocht. Dit geldt ook voor homeopathische geneesmiddelen. Op de websites van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Agentschap CBG en Neprofarm staan de lijsten van geregistreerde homeopathische geneesmiddelen vermeld.

5 1 stem
Artikelbeoordeling
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar jouw mening. Laat je een reactie achter?x
()
x